2024 a fost al doilea an de citit conștient, conștiincios și serios pentru mine. Well, cel puțin asta am încercat să fac, dar life got in the way, ca de obicei – reading goal-ul de 75 de cărți a fost atins, dar frustrarea legată de faptul că timpul de citit e răpit de alte forme de conținut disponibil azi e nesfârșită. Încă simt că nu citesc destul de mult, de calitativ, de responsabil sau organizat.
„Vreau să citesc mai mult” vs. conținutul online
Frustrarea cititorului e mare: e complet nerealistă ideea de a ajunge în această viață la toate cărțile la care ne propunem să ajungem. Se scrie prea mult, avem lecturi to catch up to din alte secole, dar și cele contemporane sunt bangers. Cum găsești un echilibru?
Timpul ne este împărțit și fragmentat, iar uneori, când vine vorba de timp, lucrurile se rezumă la întrebarea „ce faci când mănânci singur”? Ai gânduri profunde? Disociezi? Savurezi mâncarea? Sau, mai degrabă, îți alegi un videoclip de pe YouTube de 20-40 de minute la care să te uiți?
Trăim în niște vremuri dominate și subjugate de conținut online. Toate platformele sunt suprasaturate, nișele online sunt bine divizate, comunitățile online de utilizatori sunt numeroase. Șansele de a găsi un conținut online pe placul tău extra-specific sunt foarte mari. Dacă nu vizualizezi acel video, rămâi în urmă cu actualitatea din online și cu FOMO: ultimul video de la Marilu, reportajul Recorder, și oh!, episod nou din Janghina!
Cantitatea de conținut ne copleșește și nu ne îndreaptă către lucrurile serioase, deep, către cărți de filosofie sau istorie. Nu, când suntem copleșiți ne întoarcem la brainrot content pe TikTok, doomscrolling, entertainment ușor de procesat și la orice ne pune creierul pe pauză în timpul nostru liber. Situația politică din ultima perioadă nu a ajutat deloc. Am stat lipiți de știri câteva săptămâni, după care am căutat să ne distanțăm, pe cât posibil, prin toate distragerile posibile, de realitate.
Cititul intuitiv
Revenind: nu este timp pentru cărți când viața aleargă după tine. Ritmul rapid al lucrurilor nu ajută deloc. În plus, nu ajungi la toate cărțile, nici măcar atunci când îți faci un plan de citit.
Vrei o rutină de citit? Better stick to it, dacă se modifică un factor minor s-a dus tot planul. Vrei să citești mai divers? Trebuie să planifici din timp, ceea ce înseamnă mai mult timp necesar. Sunt lecturile tale destul de valoroase pentru tine? Dar pentru societate? Ar trebui să încerci alte genuri literare, subgenuri, edituri, autori, triologii? Titluri populare de pe booktok sau nișa de care nu a auzit nimeni, despre care nu poți vorbi cu nimeni? Gândurile și frustrările interminabile sunt de-a dreptul dureroase și au fost un factor masiv în reading slump-urile mele: „Ce rost mai are să citești dacă…?”
Cred că motivația de a citi variază de un cititor la altul, la fel cum tipul de lecturi se deosebesc după interese, nevoi, cerințe proprii. E complet ok să fie dark romance, smut, ficțiune istorică, dezvoltare personală sau poezie. Whatever you’re into! Viața e prea scurtă și e o risipă de timp să citești ceva care nu te prinde sau nu te interesează.
Spun asta pentru că, la finalul zilei, ar trebui să acceptăm dureroasa realitate și să abordăm cititul ca acțiunea plăcută și relaxantă care ar trebui să fie, cea care îți „fructifică imaginația” și o face să zburde pe câmpii. Alternativa unui reading goal substanțial poate fi de-a dreptul dăunătoare pentru sănătatea mentală și fizică.
Alternative sustenabile și recomandări
Cu toții am trecut (sau trecem activ) prin faza de cumpărat excesiv de cărți, care ajung să umple rafturile bibliotecii de acasă și să zacă acolo până ne eliberăm timpul pentru ele. E trist și frustrant, din nou. Uneori sunt copertele frumoase, alteori faptul că au fost recomandate pe booktok, că au fost premiate sau recomandate de cineva. Și înțeleg tare bine acest implus.
Recomandare: bibliotecile (din liceu; facultăți; bibliotecile județene) au activitatea constantă și, în funcție de cea la care ai acces, poți găsi cărți pe care le poți împrumuta pe o perioadă dei 2-4 săptămâni. Funcționează pe baza permisului de bibliotecă (care este, de obicei, gratuit) și poți împrumuta mai multe cărți în același timp. E mai sigur, totuși, să verifici informațiile pe site-ul bibliotecii aproape de tine înainte să îi faci o vizită. Pot spune despre experiența mea cu biblioteca județeană pe care o frecventam din copilărie că e super pozitivă: plină de cărți (noi), cu bibliotecare tare amabile și prietenoase, care întrebau cititorii cu ce titluri să mai aprovizioneze locul. Minunat!
În plus, varianta old-school de împrumutat cărți între prieteni este încă disponibilă! Ar mai fi anticariatele, de sigur, dar și variante de cărți ebook sau audio, prin care poți cheltui mai puțin bani și parcurge titluri noi și vechi. Cele din urmă sunt și variante friendly pentru dependenții de device-uri prin care poți folosi tehnologia în avantajul tău. I love it.
Legat de cărți, specific, aș menționa susținerea autorilor români contemporani. Literatura română din ziua de azi chiar nu dezamăgește și merită citită: e diversă, experimentală, dinamică și are povești puternice scrise de voci pline de viață. Sunt multe titluri bune care ar merita mult mai mulți cititori, printre care:
Planul personal
Poate că sună frumos și de-a dreptul grijulie perspectiva unui reading goal redus sau inexistent, dar admit că e greu și pentru mine să accept acest lucru, mai ales gândul că nu apuc să citesc ce îmi propun. Așa că, anul acesta mi-am propus mai multe lucruri: să nu mai pun presiune pe mine cu reading goal-ul (ador gamificarea până într-un punct); să nu mai cumpăr cărți din impuls; să îmi organizez lecturile „de citit” în notițe, astfel încât să știu ce am de citit, ce e „urgent”; să frecventez mai mult biblioteca. Ca de obicei, am în plan să-mi folosesc starea curentă și simpla curiozitate pentru cărți, autori sau pentru temele abordate pentru a-mi alege lecturile (de-asta sunt și atât de haotice).
Acestea fiind spuse, sunt aici să militez pentru cititul intuitiv, orientat strict după dorințele cititorului, starea sa, preferințele din acea perioadă specifică. Abordarea fiecăruia diferă, dar încurajez grija față de sănătatea voastră. Legat de aplicațiile de tracking a lecturilor – sunt foarte bune pentru asta, tracking și reviews. Dacă ești ca mine, însă, vin la pachet cu stres, presiune și o doză de anxietate de a livra cele propuse la începutul anului prin reading goal.
Spor la citit și la împrumutat cărți!