De la a fi un trend pe TikTok și for the girlies și până la asocierea cu candidata pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, albumul și vibe-ul brat a ajuns să descrie și să portretizeze zeitgeistul verii:

„You’re that girl who is a bit messy and loves to party and maybe says dumb things sometimes. She’s honest, blunt, and a little bit volatile. That’s brat”, după spusele artistei Charlie XCX.

Pentru că vibe-ul și asocierile brat merită explorate în mai multe feluri, am venit cu o serie de recomandări de cărți pe principiul „I support women’s rights and women’s wrongs”: clasice, contemporane, unhinged, edgy, messy, vulnerabile.

  1. Down the drain, de Julia Fox

Nimic mai brat decât Julia Fox. Într-o autobiografie pe care nu o poți lăsa din mână, the icon își povestește aventurile vieții: copilăria petrecută între New York și Italia, adicții, pierderea prietenilor, relații toxice, experiența de dominatrix, prietenia cu Trisha Paytas sau probation, to name a few. Complet imprevizibilă, un rollercoaster de neuitat, captivant și fun.

  1. Animal, de Lisa Taddeo

Thriller imersiv definit prin female rage, urmărește trecutul și prezentul protagonistei Joan. Fuge din New York, se mută într-un canion, face yoga și reflectează asupra abuzurilor la care a fost supusă, la violență și la rolurile de gen. Se aseamănă cu Promising Young Woman, un film bun despre abuz, răzbunare și consimțământ.

*Trigger warning: abuz sexual

  1. În lacrimi în H Mart, de Michelle Zauner

Messy și heartfelt. Despre relația mamă-fiică, durere, și mâncare bună, în autobiografia semnată de solista trupei Japanese Breakfast. E ca și cum ai citi jurnalul acesteia plin cu amintirile și gândurile despre cultura și gastronomia japoneză, în încercarea de a se reconecta cu familia și originile sale. Sunt mari șanse să plângi, după cum spune și titlul.

  1. Femeia sfâșiată, de Simone de Beauvoir

Trei povestiri cu trei protagoniste diferite care reflectează, spre finalul vieții, la dependența (emoțională și nu numai) pe care o au față de bărbați. Au în comun faptul că sunt sfâșiate de situațiile neașteptate, în care identitatea de femei le este chestionată: sunt soțul, mariajul și copiii lucrurile care aduc sau determină fericirea lor?

  1. Circe, de Madeline Miller

Mitologia greacă are destule zeițe și femei brat. Una dintre ele este chiar Circe, fiica lui Helios, zeul Soarelui, vrăjitoare care își trăiește viața după propriile reguli, chestionând moralitatea acțiunilor zeilor în raport cu oamenii de rând și normele patriarhale. Pătrunzătoare, cu insight-uri sau portetizări ale miturilor memorabile din „Odiseea” lui Homer.

  1. Femeia minimarket, de Sayaka Murata

Keiko, considerată bătrână în societatea japoneză la cei 36 de ani ai săi, este etichetată drept bizară și un „caz pierdut” pentru dorința de a-și petrece timpul lucrând într-un minimarket. Dedicată acestuia în totalitate, găsește împlinire în munca sa și îi vine greu să se conformeze cu cerințele și așteptările celor din jur: viața de familie.

  1. Supper club, de Lara Williams

O carte despre revendicarea apetitului, mâncare, petreceri, spații sigure și prietenii. Prezintă povestea unui grup de femei cu experiențe comune legate de nesiguranță sau abuzuri, care decid să organizeze întâlniri regulate în care gătesc și se bucură de viață unapologetically.

*Trigger warning: abuz 

  1. Un an de odihnă și relaxare, de Ottessa Moshfegh

Bedrot, grl. Dacă vrei să te deconectezi de la toate și să dormi, nu ești singura. Protagonista cărții își propune să doarmă un an întreg, hibernând, și să revină cu forțe noi, în încercarea de a-și uita realitatea unei relații toxice, depresia și starea generală de numbness. Este, însă, un act eliberator sau unul de auto-sabotare?

  1. How to kill men and get away with it, de Katy Brent

Thriller cu un Dexter la feminin, o influenceriță care își începe aventura (previzibilă din titlu) dintr-un accident. Ulterior, face totul din răzbunare față de abuzatorii și cei care deranjează figurile feminine din viața ei. E fun și ușor de urmărit, dar nu te aștepta la o capodoperă tip Agatha Christie.

  1. Pandora’s jar, de Natalie Haynes

Colecție de povești despre personajele feminine discreditate din mitologia greacă, menită să umple golul lăsat de cei care au povestit de figurile masculine. Fiecare capitol abordează personalități diferite și explică lore-ul din spate, lucrurile omise sau care au fost romantizate de naratori pentru a lăuda și mai mult zeii. Poți citi, printre altele, și poveștile Pandorei, Medusei, amazoanelor, Clitemnestrei, Medeei and Penelopei, și sunt sigură că îți vor schimba perspectiva. 

  1. Gone girl, de Gillian Flynn

Amy Dunne ar putea fi cea mai interesantă și complexă figură feminină din thrillerele din ultimii ani. Nimic nu e ceea ce pare, așa că dispariția și decesul său șochează comunitatea, inclusiv pe soțul acesteia. Cazul trebuie rezolvat, așa că sunt urmărite indicile cheie, însă naratorul nu este cel mai reliable. Oare ce s-a întâmplat cu Amy?