În jur de 100 de oameni, majoritatea tineri, au ieșit joi, 28 septembrie, în stradă, pentru a cere acces liber și gratuit la avort în siguranță. Evenimentul a fost organizat de colectiva feministă „Mulțumesc Pentru Flori”, cu ocazia Zilei Internaționale a Avortului în Siguranță.
Joi, la ora 17:30, în fața Teatrului Excelsior, vizavi de Ministerul Sănătății, se afla o mulțime formată din vreo 50 de tineri, care stăteau în spatele unor garduri așezate de-a lungul mulțimii de cei nouă bărbați jandarmi prezenți la manifestație.
Tinerii care au venit să-și susțină cauza păreau nerăbdători să-și strige nemulțumirile. În acele momente, singura agitație care se putea observa în mijlocul lor era datorită organizatorilor, care au împărțit tuturor umerașele din sârmă, nelipsite de la nicio manifestație pro-choice (n.red.: pro-alegere), și eșarfele roșii, simbolul Zilei Internaționale a Avortului în Siguranță.
Zece minute mai târziu, după ce s-a mai strâns lumea, s-au făcut primele probe la microfon, pentru a se asigura că vocile lor sunt auzite tare și clar. Chiar și gardului amplasat de jandarmi i-au găsit o întrebuințare, așezând pe el pancartele și umerașele, în mod sfidător. În final, în jur de 100 de persoane au participat la manifestație, conform jandarmilor.
„Nu vrem flori, ci acces la sănătate!”, „Uterul nostru nu e profitul vostru” și „Sănătatea reproductivă, o dreptate colectivă” sunt doar câteva dintre mesajele pe care tinerii le scandau pentru a-și cere drepturile.
După ce au terminat de împărțit eșarfele, umerașele și pancartele cu mesaje, au rupt liniștea și au început, pe rând, o serie de discursuri și primele scandări acompaniate de tobe. „Vrem avortul garantat, ca serviciu decontat!”, „Nu ne este frică să facem scandal, dreptul la avort e drept fundamental!”, „Cade una, sărim toate!” și „Stat capitalist și BOR, cel mai mare agresor”, au strigat la unison, înspre clădirea Ministerului Sănătății.
Teodora are 27 de ani și face parte din colectiva feministă „Mulțumesc Pentru Flori”
„Protestul de azi reprezintă toată supărarea noastră privind inechitatea materială, economică, dar și sexismul la care suntem supuse și faptul că e foarte greu să ai acces la orice servicii ginecologice în orașele mici, în zonele rurale și în foarte multe județe”, a spus Teodora, una dintre organizatoare.
„Și evident că lucrul ăsta (n. red.: lipsa accesului la servicii ginecologice) afectează mai întâi persoanele care sunt deja precare: persoanele rome, persoanele din zonele rurale”, a adăugat ea, făcând referire la cazul femeii rome de 24 de ani, care a născut pe trotuarul din fața spitalului din Urziceni după ce i s-a spus că nu există medic ginecolog de gardă.
Protestatarii au ținut un moment de reculegere
Cazul femeii rome din Urziceni a fost des amintit de cei care au ținut joi discursuri la protestul pentru dreptul la avort în siguranță. Este vorba despre o femeie care a ajuns pe 31 iulie la spital, când era deja în travaliu, și i s-a spus să aștepte în fața spitalului pentru a fi dusă cu ambulanța în Slobozia, la 60 de kilometri distanță, pentru că „nu avem gardă la ginecologie”. Ea a născut pe trotuar, înainte să vină ambulanța.
După cum au amintit și protestatarii, cazul ei nu este unul izolat. În august, o tânără gravidă, Alexandra Ivanov, a murit la spitalul din Botoșani după ce a fost ignorată de medici de mai multe ori. Intervenția de care tânăra avea nevoie, chiuretajul, nu s-a făcut la timp și din cauza asta femeia a murit în spital.
După ce poveștile celor două au fost rostite în fața instituției care trebuia să se asigure că astfel de tragedii nu se vor întâmpla, manifestanții au oprit tobele, fluierele și scandările, pentru a ține un moment de reculegere, în semn de respect pentru toate femeile care n-au avut acces la avort sau nașteri în siguranță.
Deși aproape toți protestatarii care au participat la manifestație erau tineri, a existat și o solidaritate între generații. Câțiva vârstnici și-au făcut și ei apariția pentru a susține cauza tinerilor feminiști.
Rodica are 70 de ani și spune că privatizarea sănătății este un pericol care poate duce la multe tragedii
„Sunt situații în care un avort nu este un <<moft>> ca urmare a unei aventuri. Sunt situații când o femeie a fost agresată acasă sau chiar e o situație de viol domestic și respectiva femeie nu vrea să nască un copil care să crească în condițiile unei familii toxice. Sunt <<n>> situații în care un avort e o șansă la sănătate și la o viață mai bună și pentru femeie, și pentru familie”, a spus Rodica.
Ea nu este de părere că există o diferență de mentalitate între generația ei și tinerii alături de care a protestat joi la Ministerul Sănătății. Faptul că nu aveau dreptul la protest este singura diferență.
„Femeile au dreptul de a decide în ce moment al vieții lor nasc un copil”, a concluzionat Rodica.
Au fost prezenți și câțiva tineri dintr-o organizație numită Blocul Tineretului Marxist, care au adus cu ei și bannere anti-biserică. „Afară B.O.R. din școală”, „Aberațiile călugărilor nu sunt educație sexuală” și „Nu vreau să mor din cauza B.O.R.”, sunt mesajele afișate de tinerii marxiști.
„Ca marxiști considerăm că avortul este o problemă de muncă, deoarece femeile au dreptul de a se sustrage de la această muncă, pentru că gestația este o muncă și nimeni nu ar trebui să fie forțat să facă asta”, ne-a spus Eric, unul dintre tinerii din Blocul Tineretului Marxist.
Cu toate că a fost un protest de mici dimensiuni, a existat opoziție împotriva cauzei din partea trecătorilor, care se aflau în zonă. Mulți dintre spectatori erau curioși să afle ce se întâmplă, pentru ce se protestează, așa că se opreau să se uite.
Însă, o persoană care a trecut pe lângă oamenii care protestau i-a luat la întrebări, dând de înțeles că nu rezonează cu motivele pentru care au ieșit în stradă. Ea i-a îndemnat pe protestatari să nu facă sex dacă nu vor să rămână însărcinate.
Cu 20 de minute înainte de ora stabilită pentru încheierea protestului, microfonul a fost lăsat la liber pentru oricine voia să împărtășească ceva cu mulțimea feministă.
Câteva persoane au luat cuvântul și au expus propriile lor puncte de vedere legate de dreptul la avort în siguranță și sănătatea reproductivă.
În final, ultima persoană care a luat cuvântul a spus povestea surorii ei, elevă în clasa a 11-a. Conform protestatarei, în clasa surorii ei li s-a spus fetelor să nu vină cu crop top, un tricou mai scurt, la școală, pentru că „proful de franceză nu se poate concentra”.
Discursul ei i-a agitat pe protestatari, iar ultima scandare care s-a auzit în fața Ministerului a fost: „profii agresori, afară din școli!”.