Foto: Facebook Expo Maraton Cluj / UAD

Expo Maraton e o competiție de proiecte expoziționale individuale aflată la a douăsprezecea ediție. Se desfășoară ca în fiecare an în Galeria Casa Matei, aceasta devenind o locație emblematică pentru eveniment. Longevitatea acestui proiect este binemeritată pentru că aduce în fața publicului cei mai valoroși tineri ai Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Aici mă refer la studenții care reușesc să prezinte concepte expoziționale convingătoare și care își găsesc driveul necesar să ducă la bun sfîrșit câte o expoziție coerentă și completă. Vorbind în modul cel mai onest, în Cluj nu sunt foarte multe evenimente din sfera artistică, care să merite să fie vizionate de publicul larg. 

Personal sunt mai mult decât sătul de expoziții de tipul U.A.P.(Uniunea Artiștilor Plastici) și caut să văd ceva proaspăt și cât mai aproape de sufletul meu fie prin subiect sau tehnică. Expo Maraton e genul de eveniment unde merg și sunt satisfăcut de fiecare dată. Artiștii pun pe tavă unele din cele mai sensibile subiecte de la acceptarea sinelui sau a originii, la sănătate psihică. Atunci când intri în beciul Casei Matei ești absorbit în lumea lor și făcut părtaș la cele mai intime experiențe.

Foto: Facebook Expo Maraton Cluj / UAD

Anul acesta evenimentul se desfășoară în perioada 9-30 mai prezentând câte un set de expoziții în fiecare Marți și Joi.

În data de 9 mai s-a dat startul maratonului cu un duo de expoziții sensibile:

„Signs of Resistance Against the Habit”  – Adrian Buda

Adi ne invită la o conversație reflexivă în care încearcă să definească sinele. El aduce în discuție sinele ca personalitate versus sinele ca un cumul de experiențe.

„În vizită la Benjamin” – Ioana Popescu

Cu expoziția Ioanei am empatizat mai mult, ea își prezintă propriul spațiu securizant în centru căruia tronează prietenul ei imaginar, Benjamin. Eu am fost unul din copii ăia care se refugia foarte mult în propria minte și își căuta spații securizante în imaginar. Vizionând expoziția au reînflorit o serie de sentimente puternice în mine și în mintea mea. Îmi ziceam: „Of scumpa, am fost și eu ca tine, vreau să-ți dau o îmbrățișare”.

Foto: Facebook Expo Maraton Cluj / UAD

În data de 14 mai am fost luat prin surprindere de faptul că au fost trei expoziții simultan, trei medii de discurs diferite, anume pictură, instalație și fotografie

„Kenopsia” – Mara Cucu

Discursul Marei se leagă de relația personală cu mediul. Lucrările sunt o manifestare a faptului că artista se simte în vacanță atunci când pictează. Lucrările au acel aspect ludic și intim strâns legat de identitatea artistei, este prezent un discurs vizual foarte onest care mă bucură.

„A Praxis of Extravagant Banality” – Darius Iova

Discursul lui Darius vine în antiteză prezentând un mediu steril, lipsit de prezență umană, mediu ce mizează pe lumină, culoare și emoțiile pe care acestea le declanșează.

„Lamium Pupureum” – Gabriela Leu

Legat de expoziția Gabrielei recunosc că sunt subiectiv, artista e o persoană dragă mie dar dincolo de acest aspect, instalația este realmente o experiență senzorială complexă.

Gabi se joacă cu ideea de prejudecată, direcționată către persoanele de etnie romă. 

Discursul artistei ne provoacă să descoperim frumusețea culturii din care se trage atât vizual cât și auditiv, imersând vizitatorii în lumea ei.

Vă provoc să descoperiți cu noi expozițiile de astăzi, 16 mai, cât și cele care urmează. Se anunță niște expoziții cu subiecte intime ce nu trebuie ratate.