Germania, fosta campioană europeană la U21, s-a împiedicat din nou. De data asta împotriva Cehiei, care nu doar că a reușit să câștige, dar a reușit să marcheze de două ori împotriva nemților. Nu a fost un meci în care cehii s-au aparat și au jucat la ciupeală, așa cum am încercat să facem noi cu ucrainenii. Din contră, s-a jucat de la o poartă la alta și cred că a fost una dintre cele mai frumoase partide de la acest turneu. Golul de 2-1 a fost marcat cu 3 minute înainte de final, iar până la fluierul arbitrului, Germania a avut patru ocazii de gol, însă cehii se aruncau, eroic aș spune, în fața mingii, de parcă ar fi jucat o finală. Probabil așa s-a simțit pentru ei și poate așa ar fi trebui să se simtă și pentru ai noștri meciul cu Ucraina. Dincolo de toate, meciul de aseară a fost dovada că și cei mai buni pierd câteodată.
Cehia a fost echipa care a deschis scorul după o fază desenată parcă de Pep Guardiola. A urmat o perioadă în care s-a apărat. 1-0 în fața Germaniei e scor de pus în CV, indiferent la ce echipă joci.
Bineînțeles, vorbim despre nemți, așa că lucrurile nu pot fi atât de simple. Au egalat în minutul 70. Aici apare un moment cheie al jocului. Cehii au făcut schimbări ofensive imediat cum au luat gol de la nemți și-au reluat atacurile. Multe echipe ar fi băgat în teren toți fundașii, doar ca scorul să rămână egal. Noi am jucat la egal cu Ucraina, vă dați seama că dacă întâlneam Germania încercam să apărăm un 2-0 pentru nemți.
Asta cred că a făcut diferența. Atitudinea. Mentalitatea că un egal cu Germania nu-i ajută cu nimic în clasament, așa că mai bine riscă să piardă tot, dar să câștige respectul publicului și al adversarilor. De data asta au câștigat și meciul.
Ca orice reporter care vrea să-și informeze cititorii, adică pe voi, cei care ați ajuns până la acest paragraf, am verificat să văd cine sunt jucătorii care au bătut Germania și ce-i recomandă să fie acolo în afară de familie și talent.
Am observat că 9 jucători dintre cei 11 care au intrat pe teren au fost de la echipe din vârful clasamentului din Cehia. Fotbaliști care joacă la echipe care an de an se luptă pentru titlul de campioană din țara lor. Practic, acești jucători au mentalitate de campioni, chiar dacă nu joacă în finala Champions League. An de an antrenorii le cer să fie cei mai buni și să câștige titlul.
N-am cum să nu mă gândesc de ce Emil Săndoi nu i-a dat șansa lui Adrian Mazilu să joace mai mult sau lui Octavian Popescu. Practic jucători care au fost decisivi pentru echipele lor și care au fost crescuți să câștige, nu să se apere, nu să joace la 1-0 dacă avem noroc.
Oricum, rămâne doar un gând pe care vi-l las și vouă. După meciul Cehiei cred că puteam fi și noi printre cei care demonstrează că și cei mai buni pierd câteodată, dar am pierdut aparându-ne.
Text scris de: Florin Râșteiu
Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor al tuturor echipelor naționale de fotbal ale României și partener oficial al Campionatului European de Fotbal U21 2023.