Trebuie să recunoaștem că, deși sunt multe lipsuri și probleme legate de sfera booktok și booktube, cei care fac aceste recomandări ajung la multe persoane, popularizând o grămadă de titluri de cărți și, implicit, literatura. Cititorii pot găsi recomandări pentru nișa lor în funcție de booktuberi și devin, practic, un fel de bibliotecari digitali.

Am făcut o selecție relativ diversă de booktuberi și le-am căutat titlul pe care l-au ales ca preferat, reprezentativ sau pe care l-au considerat special, într-un fel sau altul. 

Cei care lipsesc din această listă nu și-au publicat până în momentul publicării articolului cartea din top.

Haley Pham, cititoare care muncește pentru a-și scrie propriul roman în acest moment, citește multe cărți romance, fantasy, Young Adult. Recomandarea sa pentru „the most unique plot” este „The Husbands”, de Holly Gramazio, tradusă și în română ca „Bărbații”, de Irina Stoica: „Când Lauren se întoarce acasă, în apartamentul său din Londra, noaptea târziu, este întâmpinată la ușă de soțul ei, Michael. Există însă o problemă – ea nu este casătorită.” Amuzantă, fantasy, filosofică și cu mulți soți.

Carley Thorne, sau uncarley, creează conținut divers și joacă teatru într-o trupă de improv. Din selecția de new favourites citite în acest an a ales „Pride and Prejudice” de Jane Austen, un clasic superb publicat în 1813 și tradus în română. În cuvintele lui Carley, „the original enemies to lovers”. Prin vocea interioară pătrunzătoare a personajului feminin, Elizabeth Bennet, sunt redate problemele vremii, în special a tinerelor fete, ilustrând importanța claselor sociale, ordinea socială și căsătoria. 

Cjtalksbooks, activ mai mult pe TikTok, spune că „best of all” dintre cărțile citite în 2024 e „Babel”, de R. F. Kuang.  544 de pagini pentru a spune o poveste de ficțiune istorică fantasy și tip dark academia despre puterea limbajului și a traducerilor, colonialism, lupta împotriva imperialismului și, nu în ultimul rând, magie.

Cari can read citește multe cărți din zona fantasy și romance. A făcut un tier list cu cele mai anticipate cărți publicate în acest an și le-a rank-uit după ce le-a citit. „You Should Be So Lucky”, de Cat Sebastian a fost clasată la tier-ul „give me 14 of them”, fiind o comedie romantică plasată în New York-ul anilor 60 între un jucător de baseball și reporterul care îi ia interviu. Sounds silly, dar acoperă sfera comunității queer ascunsă și marcată puternic de homofobie și de lipsa libertății.

Smitty1423, cunoscut booktoker de fantasy, are pe primul loc Words of Radiance” de Brandon Sanderson, al doilea volum din seria The Stormlight Archive, extrem de apreciat: peste 400.000 de ratings pe Goodreads cu o medie de 4.76.

Dakota Warren, booktuber și autoarea volumului de poezie „On Sun Swallowing”, recomandă tuturor cititorilor „Orbital”, de Samantha Harvey (câștigătorul Booker Prize, descris mai sus). 

nathan’s nook, cel mai urmărit cititor din Coreea de Sud pe Goodreads, a parcurs 177 de cărți anul acesta, din care spune că „Human Acts” de Han Kang este pe primul loc. Tradus în limba română ca „Disecție”, are în centru „un episod atroce din istoria Coreei de Sud, masacrul de la Gwangju din mai 1980 când armata a ucis cu o brutalitate și o cruzime de neînchipuit civilii care protestau”.

Litulla, sau Marta, are o activitate online interesantă, rezumând cărți, scriind recenzii, creând meme-uri despre cărți și recomandări de cărți pe care le-ar citi celebrități sau personaje din seriale. Cartea sa preferată din acest an a fost „Matrix” de Lauren Groff, care urmărește povestea din secolul al XII-lea a lui Marie de France din Anglia, tânără de 17 ani alungată de la curtea regală și trimisă să conducă o mănăstire în paragină. O tranfsormă, le oferă siguranță măicuțelor și caută sensul existenței sale. 

Personal favs

Vin către voi și cu niște cuvinte bune despre cărțile la care încă mi-a rămas gândul și pe care le-aș dori să le recitesc curând, de care îmi e dor și la care mă gândesc, deja, cu nostalgie. Acelea care mi-au dat speranță, care m-au învățat multe, sau cele pe care nu voiam să le termin pentru că erau prea bune. 

Ficțiune

„Femei la graniță. Ce ne scriem când nu ne citește nimeni”, de Alexandra Rusu și Maria Tănăsescu, sub forma unui schimb epistolar tare iscusit, personal, emoționant, care „traversează istoria și recompun o geografie intimidantă a femininului” de la tocător la prietenie, frica de război, portocale și femeile din neamul lor.

„Minor Detail” de Adania Shibli este plasată în 1949, la un an de la Nakba, catastrofa palestiniană. Pune cap la cap soarta unei fete palestiniene din două perspective, cea a unui soldat care păzește granița Israelului cu Egiptul și cea a unei tinere care, 25 de ani mai târziu, descoperă crima comisă de soldați. Despre ocupație, colonizare și „minor details”. Trigger warning: abuz, violență.

„Pachinko”, de Min Jin Lee, alcătuiește o cronică de familie care datează din Coreea anului 1900 și surprinde traiul greoi al imigranților coreeni în Japonia, viața de expat în urma anexării Coreei Japoniei, lipsurile și supraviețuirea. Urmărind mai multe generații, ilustrează viața de yakuza, mafia vremurilor, sălile de jocuri de noroc pachinko prin ochii și viața familiei cu personaje puternice și complexe.

Non-ficțiune, memorii, poezie

„Liberă. Un copil și o țară la sfârșitul istoriei”, de Lea Ypi, documentează copilăria autoarei în Albania socialistă și fascinanta sa familie: mama care e împotriva regimului, bunica intelectuală și vorbitoare de franceză, misteriosul tată. Maturizarea coincide cu căderea regimului, tranziția către piața liberă și confruntarea „libertății” cunoscute până în acel moment cu cea nou descoperită.

Men Who Hate Women: From Incels to Pickup Artists: The Truth about Extreme Misogyny and How it Affects Us All, de Laura Bates este o carte de care avem mare nevoie. Vorbește despre noile moduri în care misoginia se infiltrează în cultura noastră, modul în care profită de spațiul online, adesea anonim, pentru a forma comunități extremiste. Despre retorica grupurilor, motivația lor, planuri, tentative și istoricul grupurilor de incels, pick-up artiști, MGTOW, Men’s Rights Activists. Trigger warning: mențiuni de abuz.

„My Body Keeps Your Secrets”, de Lucia Osborne-Crowley vorbește despre efectele pe termen lung ale abuzurilor sexuale, cât și despre relația dintre abuz și complicații medicale (în special ginecologice), PTSD, rușine, vinovăție și tăcere. Autoarea își spune propria poveste alături de multiple interviuri luate femeilor, persoanelor non-binare sau queer care au trecut prin varii forme de abuz și cum le-a afectat viața, inserând și explicații ale specialiștilor. Trigger warning: abuz, violență sexuală, tulburări de alimentație, autovătămare.

Despre „Tot ce i-am promis tatălui meu” de Ioana Maria Stăncescu, „Pe cine iubești mai mult” de Mihaela Buruiană și „Spune-mi unde să apăs mai tare” de Ramona Boldizsar am scris aici. Despre autobiografia lui Julia Fox, „Down the Drain”, aici.

Cam atât pentru 2024, dar stai pe aproape pentru niște cuvinte despre reading goals-urile pe 2025! Prima parte a articolului poate fi citită aici.