Am rămas, în urma zilelor pline de evenimente și epuizante de la FILIT, Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași, cu o poftă mare de lectură.
Chiar dacă mi-am făcut temele înainte de FILIT, citind câțiva dintre autorii care urmau să fie prezenți la eveniment, lista și TBR-ul cu cărți de citit s-a mărit și mai mult în urma discuțiilor.
Am pus cap la cap lecturile autorilor FILIT de anul acesta (cele deja citite cu cele pe care vreau să le parcurg, cele care mi s-au părut interesante, mi-au plăcut enorm sau cu care cred că aș rezona). Here they are:
„Un cal într-o mare de lebede”, de Raluca Nagy
Roman de debut în care universul japonez este surprins prin ochii unei tinere din Marea Britanie care studiază un an de japoneză în Tokio și care ajunge să și predea engleză japonezilor. Între fascinația pentru cultură și noua lume în care trăiește, pe care o vede drept distorsionată prin țiuitul caracteristic orașului, locuințele minuscule, gesturile de politețe și singurătatea familiară. O poveste scrisă cu note personale și cu un personaj uman tare, timid și autentic.
„Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac
Premisa este una apăsătoare: o femeie și fiul său își petrec ultima vară în Franța. Ea e bolnavă de cancer, dar nu acesta este motivul central al cărții. Privește relațiile interumane imperfecte, reale și este „ca o gutuie amară”: lirică, cu o fragilitate specială și cu emoție eliberatoare.
„Paradis”, de Abulrazak Gurnah
Roman istoric descriptiv despre Africa măcinată de colonialism, văzută și trăită de un simplu copil, Yusuf. Luat de la părinți de către „unchiul” său, ajunge să lucreze pentru el de la o vârstă fragedă. Surprinde violența vremurilor, „paradisul” închipuit și realitatea zguduită de apariția celor care vor schimba totul.
„Trei săptămâni în Himalaya”, de Marius Chivu
Exact ceea ce pare ar fi: un jurnal de călătorie aventuros, instructiv aproape, cu revelații despre libertate și descoperire. Carte apreciată pentru umorul său și pentru detaliile raw ale vieții din Nepal, oferite prin ochiul călătorului. Recomandată munțomanilor.
„Ce-ți spui noaptea înainte de culcare”, antologie a clubul de lectură Noise Poetry alcătuită de Mihai Marian
Antologie diversă în ceea ce înseamnă forma (narativă, dramatică, feministă, queer, militantă, lirică, romantică), stilul, tematica sau tehnica poeziei. Reușește să conecteze vocile variate ale poeților pentru a transmite gândurile familiare și nouă „înainte de culcare”.
„Tot ce i-am promis tatălui meu”, de Ioana Maria Stăncescu
O carte care comprimă perfect și emoționant povestea unor generații despre copilărie, boală, relațiile din familie, Paris, București și confesiunile venite natural din partea protagonistei. Ada, povestind simultan din poziția de fiică și mamă, îți va spune exact ce simte, cum simte și unde o doare.
„Mori, iubitule!”, de Ariana Harwicz
Rage: realitatea unei femei care e și mamă și soție în lupta cu depresia postpartum, cu dificultățile judecăților la care femeie sunt supuse de societate. Tulburătoare, dă o voce gândurilor violente și disperate, nevorbite și adesea lăsate necercetate.
„Fiica estului”, de Clara Usón
Urmărim excursia unor studenți în Rusia, printre care se află și Ana Mladic, fiica generalului Ratko Mladic, cunoscut drept „măcelarul din Balcani” pentru crimele sale de război din Iugoslavia anilor 90. Un roman istoric bazat pe realitatea recentă, care reconstruiește povestea tragică a Anei.
„Solenoid”, de Mircea Cărtărescu
Considerată o capodoperă literară pentru cele 850 de pagini ambițioase, îmbină realitatea cu fantasticul, elementele de poezie cu fluxul conștiinței și conturează o distopie postmodernistă horror folosindu-se de umor negru.
„Frontiera”, de Kapka Kassabova
Reportaj literar amplu de la granița Bulgariei cu Turcia și Grecia, realizat de autoarea întoarsă în țara din care a emigrat în adolescență pentru a documenta zona. Prezintă istoria locurilor, de la cultul focului la traci, la implicațiile religioase și la cele mai recente – împăienzănirea frontierei cu spioni și soldați.
„Kiwi”, ediția 2024, antologie de proză scurtă editată de Marius Chivu
Antologie de 30 de povestiri scurte în care autori internaționali precum Sally Rooney, Raymond Carver, Iulia Gherasim sau Colm Toibin. Abordează o serie de relații și forme de relaționare: iubire, prietenie, rudenie, de serviciu, putere sau abuz, cu propriul corp, relații cu trecutul, memoria, trauma sau granița.
„Ultima carte”, de Marian Coman
Aventurile presărate cu elemente fantastice spun o poveste despre dragoste și moarte plasată în universul creat încă din „Omulețul din perete”. Personaje eroice și antagonice cu care poți empatiza ușor și care te vor atrage în farmecul și realismul magic al cadrului cărții.
„Pe cine iubești mai mult?”, de Mihaela Buruiană
O pânză de păianjen prinsă între generații, familii și prieteni, sub forma unor povești de proză scurtă concentrate și intense. Cuprinde o serie de episoade introspective și marcante din viețile personajelor, elemente tipice vremurilor comuniste, traiului la sat sau cel al zilelor noaste, având în centru relațiile dintre caractere.
„Vremuri interesante”, de Naoise Dolan
Roman de debut de iubire și relații în vremurile noastre, capitalism târziu și internet, semnat de „Jane Austen modernă”, care o are în centru pe Ava, tânără din Irlanda care se mută în Hong Kong pentru a preda engleză. Asemănător cu „Oameni normali” de Sally Rooney, include și aspecte de clasă, cultură, și queerness.
„Tăcerea Șeherezadei”, de Defne Suman
Ficțiune istorică care are la bază întâmplările dintre anii 1905-1922 din Smirna, actualul oraș Izmir din Turcia Urmărește cronicile a patru familii marcate de izbucnirea Primului Război Mondial și de destrămarea Imperiului Otoman, spuse ca un puzzle de Șeherezada, enigma tăcută a romanului.
„Retroversiuni”, antologie de proză scrisă de femei și coordonată de Cristina Ispas
Colecție de texte cu voci feminine puternice, clare, vulnerabile și diferite, care scriu despre „scurtcircuitele feminității de azi”, și despre modul în care ne influențează moștenirea genetică viețile: opoziția dintre mamă singură și rolul de mamă, violență domestică sau maturizare.
„Kaddish”, Radu Vancu
Volum de poezii despre poezie. Considerat atipic și dur, pe alocuri, comparativ cu alte apariții ale sale, dar în care elementele centrale corelate sunt dragostea, moartea și scrisul.
„Spune-mi unde să apăs mai tare”, de Ramona Boldizsar
Poezii despre gândurile cărora mamele nu ar trebui să le dea o voce. Cuvinte sincere, vulnerabile, emoționante, dureroase, dar destul de puternice încât să descrie criza identitară venită la pachet cu maternitatea și să revendice narativa mamelor criticate de prejudecățile societale.
„Prinde iepurele”, de Lana Bastasic
Sarei, tânără originară din Bosnia stabilită la Dublin, îi este cerut ajutorul pentru a găsi fratele dispărut al celei mai bune prietene din copilărie, Lejla. În călătoria lor balcanică este observabil efectul războiului resimțit de cele două prietene, încercarea de detașare de durere, amintiri și trecut.
„Muzeul convorbirilor întrerupte”, de Anda Docea
Poezii cu care te vei putea identifica atât prin modestia, delicatețea și simplitatea textului, cât și prin mesajul transmis. Recomandată mai ales dacă vrei să citești mai multă poezie contemporană.
Revista Matca Literară 06, ediția Toamnă 2024
Ediția de toamnă a print-ului revistei de cultură Matca include texte FILIT related, poeme realizate în cadrul Cenaclului Matca, secțiunile Afinități elective, Fail better și Capital cultural, cât și texte despre Abdulrazak Gurnah, Sean Cotter sau Alena Mornštajnová.
„Ca să nu se aleagă praful de toate”, de Cosmin Perța
Deși nu poate simți durerea fizică, Samson, eroul romanului plasat în anii 90 violenți și duri din România, o resimte adânc pe cea interioară. Deși este privit ca un villain, are oportunitatea de a-și spune povestea și de a se confesa în fața cititorului.
„O cană de noviciok la bătrânețe”, de Lena Chilari
Confesiuni scrise sub forma unor poezii aspre, cu un stil hotărât și viguros care vorbește despre identitate, siguranța femeilor și lucruri de zi cu zi fără a fi banale. Apreciată pentru tonul incisiv al expunerii vulnerabilităților.
Acestea fiind spuse, sper că măcar o recomandare să fi fost potrivită.
Chiar dacă am avut un sindrom al impostorului puternic pe toată durata evenimentului, faptul că am parcurs câteva cărți de aici m-a liniștit puțin. Tot ce am citit până acum din această listă, dar și alte cărți ale acelorași autori menționați, a fost excelente: lecturi calde, complexe, imersive.
Pot spera la mai mult timp și spor la citit, ceea ce vă doresc și vouă.
Puteți citi despre highlight-urile festivalului FILIT aici, despre momentele inedite ale literaturii aici, iar despre discuția provocărilor literaturii astăzi, traducere și rolul mass-media aici.