Proiectul F-SIDES Chapters a început în 2022 pentru a suplini nevoia tinerilor de a avea un spațiu în care să vizioneze filme de artă și filme regizate de femei, dar și de a participa la discuții asumate despre feminism și identitatea de gen, despre procesele politice și istorice care au avut impact asupra drepturilor omului, deloc prezente în programul cultural al orașelor mici și mijlocii. 

În 2024, în decurs de 8 luni, prin filme de artă și materiale video, ateliere și discuții, proiectul F-SIDES Chapters a adus împreună peste 500 de adolescente/i/x din 10 orașe mici și mijlocii (Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Câmpulung, Bacău, Reșița ș.a.), într-o călătorie cinematografică și educativă. Proiecțiile, organizate local de 16 ambasadoare/i/x, au creat un spațiu de dialog sincer despre egalitatea de gen, istoria mișcărilor feministe, violența de gen, masculinitate și viziuni legate de feminismul actual și viitor. Tinerii au avut ocazia să discute și să reflecteze asupra relației cu propriul corp, rolul legii, spațiile de muncă și zonele simbolice din cultură și limbaj.

Au fost organizate 10 sesiuni online de mentorat, care le-au permis să împărtășească experiențele de la proiecții și să se pregătească pentru sesiunile următoare. În plus, 3 ateliere de dezvoltare personală, organizate online, au deschis discuții despre comunicarea responsabilă în social media, crearea unui mini-serial pentru „Gen Z” și introducerea în concepte de activism. Evenimentele speciale, cum ar fi proiecțiile de la Câmpulung și Iași, unde au fost invitate Oana Băluță și Lena Chilari, au generat discuții profunde despre violența de gen și reprezentările simbolice.

Programul a fost completat cu 4 teme noi: feminismul rom, locuirea, ecofeminism și digital futures, ajungând la un catalog extins cu 18 teme de discuție și tot atâtea filme. Pentru tema „feminism rom,” am colaborat îndeaproape cu Asociația E-Romnja, aducând o perspectivă autentică asupra experiențelor și provocărilor specifice comunității rome. La Drobeta Turnu Severin, de exemplu, după vizionarea filmului Bend It Like Beckham, adolescențiix au organizat spontan un joc de fotbal, experimentând valorile de depășire a stereotipurilor și de consolidare a încrederii în sine promovate în film. La Câmpulung  este programat un atelier facilitat de Ioana Nicoară care le oferă adolescențilorx ocazia să exploreze auto-reprezentarea prin artă și să reflecteze asupra propriei identități.

Shot with OldRoll Classic M.

Curricula care însoțește filmele puse la dispoziție pentru cinecluburile adolescenților a fost adaptată video pentru a-i crește șansele de circulație. Folosind limbajul și cultura mainstream a tinerilor, am explicat concepte importante precum feminismul, obiectificarea, socializarea de gen, consimțământul și violența de gen. Cele 4 videoclipuri realizate până acum îmbină partea teoretică cu exemplificarea prin situații cotidiene pe care tinerii le pot identifica. Cel mai folosit exemplu este discursul figurilor conservatoare în social media și cum impactează discursul conservator patriarhal dinamicile de gen și inegalitățile de putere. Conceptul și scenariul videourilor sunt realizate de Anastaseu Ștefan, montajul este realizat împreună cu Viviana Pascu, folosind meme și diferite personaje AI care au secțiunile lor. Video-urile au fost prezentate atât de ambasadorii locali Chapters, cât și de invitați speciali, de exemplu Andrada Cilibiu de la Centrul Filia pentru tematica de Violență de gen. Fiecare video a fost lansat alături de un influencer (Really Ruxx, Zlăvog, Faiăr, AmyClaire) pe platforma Twitch într-un stream live.

Shot with OldRoll C„Coordonarea proiectului F-SIDES Chapters este o provocare, dar și o oportunitate extraordinară de a ne conecta cu generațiile tinere și cu realitățile din orașe mai mici. O provocare constantă este găsirea spațiilor pentru organizarea proiecțiilor. Această dificultate ne-a învățat să fim flexibili și să gândim creativ. Împreună cu ambasadorii locali și partenerii din comunități, am transformat orice spațiu disponibil – fie săli de clasă, biblioteci sau chiar locații neconvenționale – într-un loc dedicat dialogului și vizionărilor. Cu toate acestea, există și situații în care, oricât ne-am adapta și am căuta soluții, pur și simplu nu reușim să găsim un loc, iar atunci adolescenții nu au altă opțiune decât să anuleze proiecția. Iar acesta este cel mai descurajant moment. Oricât de bine intenționați și implicatx am fi, există limite reale în resursele și accesibilitatea din comunități, iar aceste limite pot influența entuziasmul și implicarea tinerilor. Dincolo de aspectele mai dificile, acest proiect ne scoate de fiecare dată din zona noastră de confort și din bula familiară, punându-ne în contact direct cu realități noi, cu perspective și nevoi pe care le descoperim împreună, pas cu pas, alături de adolescenți. Chapters ne aduce în mijlocul adolescențilorx, oferindu-ne ocazia să le ascultăm poveștile și să le simțim pulsul vieții lor de zi cu zi, să le observăm nu doar lucrurile evidente, ci și acele detalii subtile, dar esențiale, care, de multe ori, fac diferența în viețile lor. Chapters ne dă ocazia să creăm experiențe și contexte unde adolescențiix au libertatea de a explora, de a reflecta, de a învăța și de a se dezvolta în propriul ritm și fără să se simtă judecatx.” Elena Andreea Negoi 

F-SIDES Chapters este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Proiectul este susținut de Ambasada Regatului Țărilor de Jos prin programul Human Rights Fund. 

F-SIDES Chapters este sponsorizat de Kaufland România. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor și aceștia nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.