Așa cum luna iulie este asociată cu festivalurile muzicale, iar pasionații vor fi nevoiți să își calculeze cu atenție drumurile între Neversea, Beach Please! și Electric Castle, mai este luna iubitorilor de teatru. Dacă ai închide ochii și ai arăta, la întâmplare, o zonă de pe harta României, ai fi surprins să constați că, în orice colț ai ajunge, vei da peste un festival de teatru. Programează-ți concediul din vară mai devreme și explorează traseul turistico-teatral de pe ruta Bacău-Suceava-Alba-Craiova!
Bacău Fest Monodrame
Aveți cinci secunde de gândire pentru a asocia ceva cu orașul Bacău. Dacă răspunsul a fost Bacovia, aveți dreptate, deși, de data aceasta, nu are legătură cu poezia, ci cu teatrul. În perioada 9-13 mai, Teatrul Municipal „Bacovia” organizează ediția a XXX-a a Bacău Fest Monodrame. Mizând pe aprofundarea conexiunii dintre artiști și comunitate, festivalul are un format aparte, bazat pe două secțiuni competiționale, dedicate actorilor și dramaturgilor ce se vor întrece în meșteșugul arta unui singur personaj care, bineînțeles, trăiește o adevărată dramă. Programul va fi completat de spectacole consacrate ale scenei românești, în care expresia artistică, mișcarea scenică și emoția vor atinge cote maxime.
Festivalul Internațional de Teatru „Zilele Teatrului Matei Vișniec”
De când mă știu am auzit dintr-o parte și din alta că Mănăstirea Voroneț este un obiectiv turistic unic. Deși culoarea albastră inegalabilă poate fi admirată de vizitatori în orice zi a anului, doar în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Zilele Teatrului Matei Vișniec” avem ocazia să ne bucurăm și de un spectacol în incinta acestui patrimoniu. Sub tema „Teatrul, Diplomație culturală”, evenimentul aflat deja la cea de-a VIII-a ediție ne va oferi, în perioada 11-19 mai, 60 de spectacole, expoziții și workshop-uri presărate peste tot prin probabil cea mai frumoasă regiune a României, Bucovina. Pe lângă spațiile convenționale ale Teatrului Municipal „Matei Vișniec”, manifestările artistice se vor petrece și în locuri inedite precum Cetatea de Scaun a Sucevei, Sinagoga Gah Suceava și Gara Burdujeni. Apropo, mai trebuie să vă zic cine va fi invitatul special al festivalului, sau numele vorbește de la sine?
Festivalul Internațional Shakespeare
O lecție din „Biblia” dramaturgiei universale ne este oferită odată la doi ani prin Festivalul Internațional Shakespeare din Craiova. Pentru 11 zile, între 16 și 26 mai, îl vom celebra pe cel mai mare scriitor englez în cadrul unui eveniment care le va avea pe toate: de la piesele cele mai consacrate puse în scenă de mari regizori precum Robert Wilson și Peter Brook, la reinterpretări venite de la mare depărtare, din Hong Kong sau Africa de Sud și până la Sonete care prind viață în cadrul feeric al Grădinii Botanice. Iar dacă, din păcate, nu poți ajunge la Craiova, ai șansa să te bucuri de o bucățică de Shakespeare chiar la tine în oraș: urmărește în perioada următoare pe unde mai ajunge Caravana festivalului și fă-i o primire cum se cuvine la tine acasă!
Festivalul Internațional de „Teatru Povești”
În teatru, la fel ca în literatura epică, poveștile nu sunt doar pentru cei mici. Și pentru a ne demonstra acest lucru, Festivalul Internațional de „Teatru Povești” de la Alba Iulia, aflat la cea de-a XVII-a ediție, ne pregătește surprize pentru toate vârstele și gusturile. În perioada 19-25 mai, în timp ce copiii se vor putea bucura de reprezentații de teatru de animație, adolescenții și adulții vor avea un program încărcat de ateliere, lansări de carte și, bineînțeles, spectacole cu teme serioase, în componența cărora se află nume importante ale scenei românești. Astfel, festivalul ia forma unui proiect intergenerațional, perfect pentru un concediu în familie.
Deoarece perioadele de desfășurare se suprapun, iubitorii de teatru vor avea o decizie grea de luat: oare unde să meargă, ce festival să aleagă? Însă, cu două zile într-o parte, două în cealaltă, se obține rețeta perfectă pentru o lună mai cu adevărat dramatică.