Când vorbim despre luna martie, ne gândim la două lucruri: venirea primăverii și prilejul de a sărbători persoanele speciale din viețile noastre. Fiecare bunică, mamă, iubită sau prietenă ar trebui surprinsă cu un gest mic, dar care să arate că ne pasă. Deși pot să vă asigur că nicio femeie nu se va plânge vreodată că a primit prea multe flori, poate că anul acesta simțiți nevoia de o schimbare și vă întrebați ce ar putea înlocui clasicul mărțișor oferit odată cu buchetul. Pentru a vă convinge că un bilet la teatru este un cadou potrivit, aici aveți 8 (tematic) recomandări de spectacole din luna martie.
- Soldatul de Ciocolată – 1 martie, Teatrul Odeon
Dintre toate armele omului, cred că cea mai prețioasă este puterea de a face haz de necaz. Cum altfel ar putea un spectacol care tratează teme serioase precum xenofobia și naționalismul să fie, de fapt un deliciu comic? Printr-un exercițiu de imaginație, am putea asocia fiecare personaj cu unul din agenda lui Caragiale. Nu lipsesc nici ipocrizia, nici prețiozitatea, iar aristocrația închipuită este la ea acasă. Iar toate acestea au un singur scop, să ne garanteze hohote de râs.
- Iona – 2 martie, Teatrul Nottara
Dacă am face un sondaj de opinie printre elevii de clasa a XII-a despre „Cele mai nepopulare opere de la bac”, sunt sigură că Iona ar avea șanse mari la câștig. Până la urmă, la prima vedere, este doar un pescar nebun care aude voci și le ia în serios. Totuși, de multe ori ne e greu să înțelegem o piesă de teatru fără a o vedea ulterior transformată în spectacol. Poate altfel veți reflecta asupra condiției umane și a existenței la Teatrul Nottara. Iar dacă această invitație nu este un motiv suficient de bun pentru a vedea spectacolul, poate faptul că Ada Milea s-a ocupat de muzica pentru el vă va convinge că merită. Vă zic doar așa, în caz că avem fani.
- Eu sunt propria mea soție – 3 & 14 martie, Teatrul Mic
Spectacolul este povestea unei femei emblematice, Charlotte von Mahlsdorf, o emblemă a comunității LGBTQ+, în care sunt prezentate cu cea mai mare umanitate plăcerile și păcatele, aventurile și greutățile presărate pe drumul spre autenticitate și descoperirea propriei identități. Căci, este evident, trebuie să vorbim mai mult despre astfel de lucruri.
Spectacolul este în centrul unei controverse. O serie de activistx trans s-au solidarizat cu protestul inițiat de Antonella Lerca Duda, împreună cerând o reprezenate autentică a comunității trans (personajul principal este jucat de Gabi Costin, un actor cis). În scrisoarea formulată de activistx, concluzia este ,,Ori cu noi, ori deloc!”- implicarea in spectacol a persoanelor trans, fie și doar la început, ca un cuvant înainte, fiind esențială.
- KNOCKOUT. Dulcea știință de a face vânătăi – 6 martie, Teatrul Excelsior
Nu ar trebui să sărbătorim femeile doar în martie, pentru că sunt gingașe, ci ideal ar fi bine să le apreciem în fiecare zi pentru că, mai presus de orice, ele au fost întotdeauna puternice. Iar acesta este un fapt demonstrat de Knockout chiar și în epoca victoriană a Angliei, când patru femei sunt atrase de libertatea și dezbrăcarea de prejudecăți pe care le descoperă odată cu practicarea boxulului underground, redescoperindu-se într-o societate evident patriarhală.
- Gardenia – 8 martie, Teatrul Odeon
Știți vorba aceea, „Dacă ar fi vrut, ar fi putut”, nu banii sunt problema. Pe premisa aceasta vă încurajează și Teatrul Odeon să mergeți cu o femeie iubită la teatru pe 8 martie, oferindu-vă, pentru spectacolul lor din acea zi, ofertă de 1+1 la bilete. Și, tematic, evident, Gardenia este un spectacol despre femei, cu femei, dar cu siguranță nu doar pentru femei: patru membre ale aceleiași familii ne povestesc despre constrângerile și tiparele comportamentale cu care s-au luptat până la vârsta de 33 de ani, de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent. Poate așa li se răspunde multora la întrebarea „De ce o fi așa greu să fii femeie?”
- Menajeria de sticlă – 9&31 martie, Teatrul Mic
Ce avem și eu, și tu, și oamenii de lângă noi în comun, dar nu am vrea să o recunoaștem? Ne e teamă, sau ne-a fost măcar o dată în viață, să nu fim abandonați, iar când fricile ni s-au adeverit, nu am știut cum să reacționăm. Menajeria de sticlă este o poveste despre adaptare, puterea de a trece peste, de a uita trecutul, de a-ți aminti că întotdeauna viitorul are potențialul de a fi luminos. Astfel, ia forma unei terapii de grup, din care spectatorii învăță cum să se vindece.
- Familia Addams – 19&24 martie, Teatrul Excelsior
Știu, de abia dispăruse fanatismul pentru serialul Wednesday și ați putut să răsuflați liniștiți o perioadă fără să mai auziți de el. Totuși, acest spectacol are puterea de a readuce entuziasmul pentru povestea acestei familii. Încă din 2019, de când a apărut prima dată, și până în prezent, toate reprezentațiile musicalului Familia Addams ajung sold-out, deoarece el ne amintește de unul dintre principalele motive pentru care mergem la teatru încă de la începuturile sale: bucuria resimțită la final. Spectacolul poate fi descris pur și simplu drept o sărbătoare, în care fiecare element este garantat să te cucerească, de la muzică până la scenografie și jocul actorilor.
- Oedip – 27 & 30 & 31 martie, Teatrul Bulandra
Că tot am vorbit despre începuturile teatrului, știați că, în Grecia Antică, de la tragedie a început totul? Și, totuși, ca spectatori de teatru, câte tragedii ați văzut până acum? În luna martie aveți nu una, nu două, ci trei șanse să descoperiți, probabil cu uimire, că, în ciuda vremii care a trecut, unele aspecte ale vieții sunt pur și simplu timeless. În această reinterpretare, drumul spre cunoașterea de sine și spre adevăr este parcurs de către un politician care așteaptă să afle ce îi va dicta destinul.
P.S: Flori mai găsiți pe ultimă sută de metri în caz că ați uitat, bilete la teatru…mai rar.
Luați-le din timp!