
Cu toții urmărim filme și seriale care ne fascinează și ne fac să nu dormim cu nopțile, vrând să aflăm care are să fie finalul. Vorbim adesea despre cât de bine au jucat actorii, despre viziunea regizorului, însă rar sunt aduși în discuție scenariștii, cei care se află la baza întregului proces de creație. Astfel, competițiile precum Write a Screenplay For reprezintă o ocazie inedită pentru a scoate în față acele minți creative care inovează în domeniul scenaristic.
Haideți să vedem puțin care este ideea din spatele concursului. Cea de-a șaptea ediție a concursului Write a Screenplay For… desfășurată în parteneriat cu American Independent Film Festival (AIFF) își caută poveștile autentice care să devină scenarii românești originale. Concursul este organizat de asociația Cinemascop cu sprijinul PRO TV și reprezintă o oportunitate pentru scriitorii care vor să își vadă scenariile de lungmetraj sau mini-serie TV luând viață pe micul sau marele ecran. Laboratorul este organizat în două secțiuni: povești pentru dezvoltare de scenarii de lungmetraj de ficțiune și povești pentru dezvoltare de mini-serii TV (6-8 episoade).
Pentru că trăim în timpuri în care ne întrebăm tot mai des ce este adevărat și ce nu, organizatorii au ales pentru scenariile de mini-serie din acest an tema TRUE STORIES, adică povești inspirate din viața reală. Pentru secțiunea de lung metraj nu există o temă impusă, fiind apreciate autenticitatea, emoția, originalitatea, personajele cu povești puternice care au puterea să rămână în mintea și sufletul spectatorului pentru o vreme. Fie că acele lucruri ți s-au întâmplat ție, familiei, oamenilor din jurul tău, le-ai auzit povestite sau le-ai citit în ziare, reviste sau pe Internet, dacă ai puterea să le transformi într-o mică poveste coerentă și de impact, atunci pune-te pe scris cât mai repede.
La Write a Screenplay For… pot participa scenariști sau scriitori de profesie, dar și creativi aflați la debut, din orice domeniu, cu talent la scris și îndrăgostiți de lumea filmului. În această etapă a concursului, participanții nu trebuie să aibă scenariile finale. După etapele de selecție, cei care vor ajunge în finală le vor dezvolta sub îndrumarea mentorilor, în timpul unor workshopuri care le asigură un training specializat. Proiectele câștigătoare vor fi dezvoltate ulterior cu sprijinul organizatorilor concursului, PRO TV va alege proiectul de mini-serie TV, iar Asociația Cinemascop pe cel de lungmetraj.

Cristian Mungiu, fondator al laboratorului de scenarii și regizorul filmului „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” ne oferă o perspectivă mai amplă asupra profilului pe care ar trebui să-l aibă participanții: „Ideea din spatele organizării Write a Screenplay For… (WSF) e aceea de a da șansa oricui are o poveste bună de a intra cu ea în producție. Nu trebuie să fii scenarist, dar nu strică, nu trebuie să ai un scenariu, ci doar destulă poveste cât pentru o pagină, nu trebuie neapărat să cunoști pe nimeni din industrie și nu te costă nimic să te înscrii. Doar trebuie să ai de povestit ceva personal, pasionant, original, ceva ce ai vrea să vezi și n-ai văzut. E preferabil să nu ai deja un scenariu, ci niște idei – procesul de structurare a poveștii începe abia după ce te înscrii. Iar la sfârșitul procesului există șansa ca proiectul tău chiar să intre în producție efectivă și să devină film. Mai mult, ai șansa să cunoști actorul pe care îl ai în minte când scrii, iar WSF să devină Write a Screenplay For Anamaria Marinca ori Gheorghe Ifrim, Vlad Ivanov sau Sebastian Stan.”

Pentru a înțelege mai în profunzime în ce ape se scaldă lumea scenariilor de film în momentul actual, i-am adresat câteva întrebări unuia dintre jurați, Massimiliano Nardulli. Născut la Roma în 1976, după ce a obţinut diploma în Arte şi Ştiinţe Umaniste, Nardulli s-a specializat în cinematografie. Din 2007 a lucrat ca director artistic, consultant şi programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival Européen du film court de Brest, (2008-2015), Arcipelago, (2008-2017), Biarritz Amérique Latine (2014-prezent), Internationale Kurzfilmtage Winterthur (2015-2017), Timishort, (2014-2018), NexT (2016-2018), ShorTS (2021-prezent).
1. Care sunt elementele care determină ca un scenariu să fie considerat de impact?
Un scenariu este de impact când povestea și emoțiile sunt destul de universale și de ușor de înțeles pentru spectator. Dacă povestea este bună, dacă publicul empatizează cu ușurință cu personajele, scenariul curge de la sine.
2. În calitate de jurat, care este cel mai dificil moment din procesul de selecție al scenariului câștigător?
Nu sunt momente dificile în procesul de selecție a scenariilor, mai degrabă trebuie să înțelegi din faza asta de selecție care scenariu poate deveni un film adevărat și nu doar o idee care să rămână pe hârtie. Ar trebui să gândești cu un fel de creier de producător de filme, de distribuitor, să înțelegi cine va veni să vadă acel film. Aceasta este provocarea.
3. Cum percepeți în momentul actual industria scenariilor de film din România?
Industria scenariilor de film în România nu există după părerea mea. Sunt prea mulți autori și prea puțini scenariști. Toată lumea vrea să scrie proiectul și apoi să facă film. Deci, practic, o industrie a scenariilor se bazează la noi mai mult pe scenariile de autor. Autorul face doar filmul lui și gata. Foarte puțin și foarte greu se pun la treabă pentru altcineva. Un scenarist este cineva care poate lucra pentru mai multe persoane, pe tipuri diferite de filme, fără mari probleme. Și cred că în România nu sunt foarte mulți, aș zice că sunt chiar prea puțini, așa că o industrie a scenariilor nu este prea dezvoltată. Nu știu exact ce se întâmplă în alte țări, dar cred că sunt mai mulți scenariști care nu vor să devină neapărat regizori, adică să facă filme de autor. Sunt aspecte diferite în fiecare țară, dar strict legat de industria de scenaristică, aici nu e foarte bine dezvoltată.
Așa că, ce mai aștepți? Ai un scenariu care așteaptă să fie descoperit și îndrăgit de publicul larg? Ai timp până pe 7 aprilie să-ți trimiți ideile în cadrul concursului. Mai multe detalii cu privire la concurs sunt disponibile pe www.filmedefestival.ro.