Îți amintești prima dată când ai intrat într-o cabină de vot și ai pus ștampila? Noi da. 

Sau poate ești printre cei un milion de oameni care votează luna viitoare pentru prima dată, la alegerile europarlamentare și locale de pe 9 iunie. Sperăm doar că va fi la fel de memorabil momentul cum a fost pentru ambasadorul Germaniei la București, dr. Peer Gebauer.

Cu ocazia Zilei Europei, ne-am întâlnit cu ambasadorul Germaniei să vorbim despre modul în care Uniunea Europeană a modelat lumea, dar și despre votul obligatoriu și dreptul tinerilor de 16 și 17 ani de a vota în unele țări, fiindcă vor fi alegeri europarlamentare fix într-o lună.

*

Foto: Facebook / Ambasada Gemaniei București

Dr. Peer Gebauer este ambasadorul Germaniei din 2021, iar la aproape trei ani de când a început misiunea sa diplomatică, spune că salută „în mod special noii alegători, generația următoare, […] îi invit pe toți să profite de această posibilitate, de acest drept”.

El ne-a povestit, în grădina ambasadei, că a votat pentru prima dată la alegerile federale din 1990, „primele alegeri într-o Germanie unificată, în decembrie 1990”. El spune că își aduce aminte foarte bine „perioada în care istoria Germaniei se dezvolta foarte pozitiv […] datorită unificării pașnice”.

De 9 mai, spune că „Uniunea Europeană este cu adevărat o poveste de succes, în ciuda tuturor lucrurilor despre care s-ar putea discuta. Dar, în general, ne-a adus în Europa, pe continentul nostru, decenii de pace”.

El a amintit și de bunicii și părinții noștri, care au văzut orizonturi fără UE:

„Generația părinților noștri, a bunicilor noștri, părinții mei, bunicii mei, trebuie să spun, au suferit din cauza numeroaselor războaie. Acum trăim în pace și unitate în Europa, în ciuda faptului, desigur, că ne confruntăm cu foarte multe amenințări acum din Est, cu agresiunea rusă. Dar în cadrul UE, am realizat multe. Și cred că asta este un motiv de sărbătoare astăzi”.

În Germania, tinerii de 16 și 17 ani pot vota la alegerile europarlamentare, spre deosebire de cei din România, care pot vota doar de la 18 ani. Ambasadorul Germaniei la București spune că „este important în general să implicăm tinerii în politică, să ne asigurăm că există un interes în sistemul nostru”. 

El explică că „Până la urmă, democrația funcționează numai prin participarea oamenilor, prin alăturarea tuturor, ridicându-și vocea și, desigur, profitând de posibilitatea de a vota. Așa că în acest sens, este bine să fim atractivi și pentru tinerii alegători și aplaud eforturile de acum de a avea o vârstă mai mică în unele zone. În cele din urmă, depinde de fiecare țară și de fiecare sistem să decidă pe cont propriu și nu aș da nicio recomandare”. 

Spre deosebire de alte țări, în Belgia, ești obligat prin lege să mergi să votezi la alegerile europarlamentare dacă ai 16 ani sau peste. 

Foto: Youtube / Gen, știri

Ambasadorul spune că „frumusețea democrației constă și în faptul că țările pot alege diverse sisteme de participare. Nu aș fi în poziția de a spune că acesta sau acela este singurul drum înainte. […] Există multe unghiuri și același lucru este valabil când vine vorba de obligația de a vota. Nu aș da nicio recomandare, dar desigur, este un drum înainte și de obicei aceste țări, desigur, aduc o participare mai mare la vot, o participare mai mare la vot, care, desigur, are o valoare în sine”.

*

Te-ai gândit vreodată ce măsuri de securitate își ia un ambasador, pe lângă să nu-și aleagă o parolă precum „12345”? 

Dr. Peer Gebauer ne-a spus că un serviciu diplomatic are „o serie de instrumente în vigoare care se asigură că sistemele noastre de comunicare internă sunt protejate în cel mai bun mod în care pot fi protejate, dar nu ai niciodată o garanție de 100%”.

El ne-a enumerat și câteva dintre măsurile pe care le ia:

  • „Nu luăm telefoane mobile la negocieri sau la discuții care trebuie să fie confidențiale”
  • „Trebuie să te asiguri că nu îți pierzi componentele IT sau doar să le lași acolo deschise pentru ca toată lumea să aibă acces”. 

Am vorbit cu ambasadorul și despre statutul unei ambasade, fiindcă de multe ori se crede într-un mod eronat că ambasadele sunt teritorii ale țării străine.

El ne-a spus că există Convenția de la Viena, din 1960, care interzice guvernelor să intervină în ambasade.

„Este teritoriul României, dar este teritoriul României unde, conform dreptului internațional, guvernul României nu are dreptul de a interfera. Știu că adesea este percepția că ambasadele străine sunt teritoriul statului ambasadei, […] dar cu siguranță nu este adevărat”, a explicat el. 

Asta înseamnă că, deși ambasada Germaniei este pe teritoriu românesc, Poliția română, de exemplu, nu ar putea intra fără permisiune. 

Cazul ipotetic este un incident real de la începutul lui aprilie. Poliția Ecuadorului a luat cu asalt ambasada mexicană și a arestat un fost vicepreședinte condamnat, care primise azil politic din partea Mexicului. Ambasadorul Germaniei ne-a spus că crede că e „o încălcare directă a imunității diplomatice a unui complex de ambasadă, care a fost aspru criticată”. 

Recent, Mexicul a cerut Curții Internaționale de Justiție să suspende Ecuadorul din Organizația Națiunilor Unite (ONU) până va prezenta public scuze.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, poți vedea interviul complet aici.