Vineri,  de la 21:45, România va avea un prim meci de pregătire cu Irlanda de Nord. Nu este o partidă cu o miză mare, ci doar un amical. Un meci în care cei doi selecționeri își vor testa tacticile, jucătorii și chiar unitatea grupului. Așadar, rezultatul unui asemenea meci ajută doar orgoliu. Puncte și nici calificarea la vreun turneu nu sunt în joc, e doar un meci de pregătire și al stimei de sine și pentru suporteri și jucători deopotrivă. România în 2023 a fost neînvinsă și, cu siguranță, o nouă victorie care să păstreze șirul ar ridica și mai mult moralul jucătorilor.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Echipa Irlandei de Nord ne-a „încurcat”  sau au fost aproape să o facă de câteva ori. Deși a fost acum mult timp, pentru cei mai mari care au trăit momentul sau cei mai mici care au citit despre istoria Naționalei, există un moment dureros în care Irlanda de Nord ne-a pus capac. Pe 16 octombrie 1985, Irlanda de Nord ne oferea o lecție de fotbal. Eram în preliminariile Campionatului Mondial, într-o grupă relativ accesibilă cu Turcia, Finlanda, Irlanda de Nord și Anglia. Irlandezii au fost singurii care ne-au învins în acele calificări, prima dată în tur, iar apoi în retur. În tur, la Belfast, ne-au bătut 3-2, deși România a avut o evoluție bună. Returul, celebrul meci din 1985, a fost exasperant pentru români. Trebuia să-i învingem pentru a ne putea califica la CM 1986, sau cel puțin pentru a fi matematic mai ușor. În schimb, la București, soarta nu a fost de partea noastră. Am atacat toată partida, ocazii peste ocazii, bare, însă 90 de minute nu am reușit să marcăm. Ei au reușit să marcheze în minutul 29 la unul dintre cele două șuturi pe poartă pe care le-au avut. Jimmy Quinn este numele fotbalistului care în acea zi, practic, a calificat Irlanda de Nord, iar România a rămas doar cu gândul la Mondialul mexican. 

Foto: Arhiva PENNY

La aproximativ 30 de ani de la dubla de coșmar cu Irlanda de Nord, o nouă dublă ne aștepta în preliminariile EURO 2016. Eram din nou adversari cu o calificare pe masă. România era cât se poate de interesată să se califice la un EURO, iar fanii își doreau enorm. În plus, mândria ne făcea să vrem să batem Irlanda de Nord. O revanșă ar fi fost un plus de moral. Primele meciuri din grupă au fost bune, atât pentru noi cât și pentru ei. În duelul direct am reușit să-i învingem la București cu 2-0. O victorie care ne păstra invincibili în acea campanie de calificare și o victorie de moral care avea să dea încrederea și mândria necesară să rămânem neînvinși până la final. Și tot nu a fost destul. Ne-am calificat, ne-am atins obiectivul, dar Irlanda de Nord a câștigat grupa lăsându-ne din nou cu impresia că nu am luat tot ce ne era cuvenit. În returul acelei campanii de calificare am mai remizat o dată cu ei la Belfast. De atunci au mai fost două întâlniri directe în Nations League unde am dat-o la pace de două ori, cu același rezultat de 1-1. Cred că acum e momentul să mai învingem o dată, chiar și numai pentru moral…

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Până acum s-au vândut aproximativ 25.000 de bilete. Nu e târziu să-ți iei și tu unul dacă nu ai făcut-o și să fii alături de tricolori.

Acest articol este realizat cu sprijinul PENNY, sponsor principal al echipei naționale de fotbal a României.