Expoziția [kings&queens], care are loc la Rezidența9, ne oferă o imagine în interiorul scenei drag cu tot ce include universul ăsta – machiaj, haine, performance, concept pentru că, spun cei de la Identity.Education, „e important să ne dăm seama că dincolo de glam-ul fabulos, sunt povești despre reziliență, iubire, dragoste de sine”. Iar toate lucrurile astea se observă când te uiți la fotografiile din cadrul expoziției, care reușesc într-un mod sincer să-ți arate și să te lase să descoperi povești despre iubirea de sine și identitate. Subiectul expoziției sunt artistix și jumătățile lor. Dar cine sunt jumătățile lor? Ei/ele înșiși/însele. Fiecare imagine pune în evidență aceeași persoană atât în interiorul, cât și în afara personajului lor iubit.
Dar la Rezidența9 nu sunt doar niște fotografii expuse, Kings and Queens a venit cu mai multe evenimente la care lumea i-a putut descoperi din ce în ce mai mult pe performerii din România. Show-uri special create pentru spațiu, iar dacă nu ai fost niciodată la un show de drag nu știi ce pierzi: energia, atmosfera și susținerea pe care o vezi, te simți îmbrățișat de prietenii dragi, vezi că dacă oferi iubire o primești înapoi. Pe lângă asta, sunt și atelierele care au loc în perioada asta la Rezidența9, cum e cel despre makeup, de sâmbăta asta, cu Aphrodite Heaven și Nefertiddy Heaven.
Proiectul Kings & Queens (K&Q) este o serie de fotografii apreciate la nivel internațional, care a luat naștere în 2015 și include fotografii cu persoane din Olanda, Marea Britanie, Muntenegru, Germania, Spania, Serbia, Venezuela și România.
Drag-ul local
Pentru a înțelege și mai bine cultura dragului din România, pe pereții de la Rezidența9 nu găsești doar fotografiile din cadrul expoziției, dar și fragmente despre istoria comunității drag din România din mai multe perspective.
De la Andreea Le Grand aflăm cât de diferită era scena dragului în urmă cu aproape 20 de ani când a început și care era experiența. Cu o implicare de aproape 15-20 de ani în această formă de artă, Andreea, originarx din Timișoara, își amintește cum totul era diferit în perioada când a început să activeze. Oamenii aveau altă mentalitate, iar publicul și prezentările artistice aveau o estetică distinctă.
Debutul său în lumea travesty-ului a avut loc în 2006, apoi a participat la primul concurs de Miss Travesty la Cluj în 2007. Momentul acesta a fost unul definitoriu, pentru că a marcat apariția unei audiențe care aprecia astfel de spectacole.
În prezent, Andreea vede schimbările și evoluția în această comunitate. Observă că generația nouă are mult mai multe surse de inspirație cu ajutorul online-ului și că au și mai multe surse de învățare pentru orice își doresc- makeup, outfituri sau show-uri.
„Ce înseamnă travesty pentru mine? Înseamnă momentul în care eu pot să mă desfășor ca performer. Sau în mare parte pot să spun și eu că sunt femeie pentru 2-3 ore și mă simt bine. Dar travesty-ul de fapt înseamnă artă, înseamnă să faci lumea să se simtă bine și să fii tu, să fii tu cu tine împăcat, să ai un loc unde să te desfășori”, a scris Andreea LeGrand.
Am stat de vorbă cu Nicholas – Nefertiddy Heaven și Aphrodite Heaven despre cum a fost să facă parte din povestea asta și cum se simte să te expui, să vezi oamenii că vin la fiecare show sau că e prima dată când o fac.
„Eu am început să fac drag datorită lui Aphrodite Heaven, că m-a pus prima dată în drag acum aproape doi ani și pe atunci nu existau evenimente drag foarte multe, era unul la câteva luni acum a crescut, mai ales în ultimul an, a crescut scena foarte mult, s-au apucat foarte multe persoane. Și asta mi se pare foarte bine, mai ales pentru țara noastră, că e mai închisă de obicei la minte. Am văzut că există din ce în ce mai multe evenimente de genul și apar drag queens, drag artists în general mai mult peste tot la noi și mi se pare un pas foarte, foarte mare.” Nicholas – Nefertiddy Heaven
„Simplu fapt ca apar persoane noi la show-urile drag mi se pare un lucru atât de important. E o validare pentru noi că arta pe care o facem noi este reală, maleabilă și poate fi apreciată, indiferent că vin zece oameni noi care ne descoperă sau o sută.” spune Aphrodite.
Printre oamenii despre care vorbește Aphrodite, care au venit pentru prima dată și au intrat în contact cu comunitatea drag, mă număr și eu, care deși îi știam și urmăream pe majoritatea celor prezenți la expoziție, niciodată nu fusesem la un eveniment organizat. Și asta m-a bucurat, mai ales pentru că am putut sta de vorbă cu membri ai comunității. Inevitabil, asta te face să-i vezi cu alți ochi, să-i cunoști și să descoperi povești sincere despre intimitate și identitate. Adică lucrurile care ne unesc cu adevărat, înăuntrul și în afara comunității deopotrivă.