Dacă le zici oamenilor că tocmai ai fost să vezi un film despre alcool, s-ar putea să se uite puțin ciudat la tine. Dar dacă le zici că este un film despre redescoperire, libertate și bucuria de a trăi, ceea ce e de fapt, parcă deja se schimbă lucrurile.
„Another Round” sau „Druk”, în versiunea originală, a fost lansat în 2020 și a luat Oscarul pentru Cel Mai Bun Film Internațional, anul trecut. Pentru context, regizorul e Thomas Vinterberg, care a pus bazele mișcării Dogma 95, una dintre cele mai relevante din istoria cinematografiei. Cum s-ar zice, he’s one of the big ones.
Practic, este povestea a patru profesori destul de nefericiți și plictisiți care testează o teorie cum că ne naștem cu 0,05% mai puțin alcool în sânge decât ar trebui. Unul este prof de sport, Tommy, care impune ordine și disciplină, unul de muzică, pentru care tradiția e cea mai importantă, unul de psihologie, care simbolizează falsul interes pentru oameni, și proful de istorie, Martin, care predă cu un total dezinteres față de trecut. Îi știți sigur, toți am avut profii ăștia în școală. Și mi se pare frumos să vedem și perspectiva lor.
Toți au ajuns, fără să-și dea seama, într-un punct al vieții lor în care nu mai au nici curaj, nici bucuria de a trăi. „Nu știu cum am ajuns aici”, spune cu regret Martin, care tânjește după o lipsă a inhibițiilor pe care o va regăsi ulterior în alcool. De aici și teoria celor 0,05% pe care vor să o testeze.
Nu vă hazardați încă să le dați în cap. De fapt, studiul acesta este doar un pretext pentru ca ei, care au devenit uniformi și anoști, să realizeze că nu e niciodată prea târziu să o iei de la capăt. Încet-încet, descoperă noi moduri de predare, reînvață să trăiască, iar noi suntem martorii unui experiment care poate lesne să ia o întorsătură nasoală.
Mă gândeam, prima dată când l-am văzut, că filmul ăsta poate foarte ușor să cadă în oricare dintre cele două extreme: fie devine o poveste moralizatoare ca la școală, un fel de „Alcoolul e rău, stați departe”, fie se transformă într-o încurajare periculoasă a consumului de alcool. Oricum ai da-o, nu iese bine.
Dar aici e schema și aici filmul devine cu adevărat minunat. Nu este vorba despre alcool. E un drum al redescoperirii de sine. Se îndrăgostesc din nou, se apropie de elevii lor, se leagă prietenii. Inspiră încredere celor din jur, chiar și celor care nu au avut-o niciodată.
Dar se duc până la capăt. Ajung până în cel mai low punct din viețile lor. Vor reuși să iasă de acolo? E pe bune chestia asta cu „nu e niciodată prea târziu să o iei de la capăt”? Vor fi ei liberi cu adevărat?
Nu e decât povestea lor. E povestea noastră, a tuturor. Toți suntem Tommy, Martin și ceilalți. Cei care lăsăm viața să treacă pe lângă noi, care credem că nu mai avem pentru ce lupta. Pentru că „lumea nu e niciodată cum te aștepți”. Dar tot noi putem fi cei care luăm frâiele, care ne acceptăm pe noi așa cum suntem, vulnerabili. Pentru că toți avem în noi puterea de a fi mai mult.
Un film în sine foarte engaging, emoționant și sincer, te trece prin tot procesul lor, de la nefericire generală, la curiozitate, extaz, abis și… mă rog, te las pe tine să vezi.
Dacă te-am convins, găsești „Another Round” (2020), r. Thomas Vinterberg, pe Hulu sau Amazon Prime.
Ana Arhip are 19 ani, este elevă la un liceu de mate-info. Face scurtmetraje și spune că va deveni regizor. Iubește filmele și arta în general, 42% din timp se uită la păsări și dacă undeva e muzică bună, șansele să fie acolo cresc semnificativ.
Editor text: Alexandru Ciocan
Textul a fost realizat în cadrul proiectului „Gen, revistă”, sprijinit de Institutul Francez din România. Revista este un proiect al Forum Apulum, o asociație civică din Alba Iulia, creată cu scopul de a forma noi generații de cetățeni informați și implicați, puși pe schimbat lumea în bine.
Dacă vreți ca acest proiect să continue și tinerii să scrie, să deseneze și să fotografieze subiecte cu și despre ei, ne puteți sprijini printr-una dintre metodele de aici.