Probabil toți ne-am săturat de meniul clasic de pe mesele de sărbători, totuși le mâncăm de atâția ani. Și e drept, sarmaua e sfântă, la fel și cozonacul, dar oare nu ar fi interesant să aducem o notă de noutate în această tradiție? Dincolo de asta, eu m-am săturat să zac în bucătărie cu mama și în Ajun să fim extenuate. Astfel, am început să caut rețete care să fie rapide, ușor de pregătit și totodată delicioase, pentru a putea sărbători fără stresul pregătirilor interminabile.
Salată cu piept de pui și cușcuș
Cel mai important, puiul. Rumenim frumos 500g de piept de pui în tigaie, în unt, rozmarin și usturoi proaspăt. Când e gata, îl scoatem și îl tocăm cubulețe.
Cât puiul e în tigaie, fierbem 300g cușcuș în 600 ml apă împreună cu un strop de ulei și ce condimente vă plac vouă, timp de 15 minute.
Într-un bol așezăm puiul tocat, cușcușul strecurat de apă, 2 cepe tocate solzișori, 2 avocado cubulețe și porumbul dulce dintr-o conservă de 400g. Le amestecăm bine pe toate, adăugăm zeama de la o jumătate de lămâie, sare, piper, ulei de măsline și oregano.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
Tartine cu avocado
Tocăm în cubulețe 4 roșii, 3 avocado, 200 g telemea și o ceapă mare roșie(mărunt). Se asezonează cu sare, piper, lămâine și ulei aromatizat cu roșii și verdețuri, apoi se amestecă bine.
Într-o tigaie încinsă așezăm rând pe rând feliile de pâine, împreună cu unt de 82% grăsime și ulei de măsline. Le întoarcem bine pe ambele părți și le rumenim câte 2 minute pe fiecare parte la foc mic.
Feliile se pot tăia pe diagonală ca să fie mai fancy, le ungem cu cremă de brânză și punem generos pe ele compoziția obținută. La final, presărăm roșii uscate.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
Ruladă din piept de pui la cuptor
Avem nevoie de o bucată mai mare de piept de pui pe care o batem cu ciocanul de șnițele până este puțin mai subțire decât un deget.
Cât timp pregătim restul, setăm cuptorul la 190 de grade și ne întoarcem la ruladă. Presărăm peste pui ce condimente dorim și așezăm peste el câteva felii de șuncă presată, felii de roșii și de cașcaval.
Rulăm bine și strâns, apoi prindem în scobitori, încât să își pastreze forma. Așezăm rulada în tava tapetată cu hârtie și acoperim cu folie de aluminiu în primele 30 fe minute de coacere. Ulterior, lăsăm la rumenit încă 30 de minute. Rulada se lasă la răcit, apoi se taie și se așază pe foi de salată într-un platou.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
Ceafă de porc cu ardei copți în tigaie
Adăugăm unt și ulei de măsline în tigaie și atunci când este încinsă, punem bucățile de ceafă. Peste fiecare bucată punem câte un cățel de usturoi zdrobit, apoi îl mutăm în unt. Le rumenim bine, punând peste ele untul încins din tigaie în mod constant până sunt gata, cam 6-7 minute pe fiecare parte, la foc mediu.
În aceeași tigaie, fără să o curățăm, punem ardeii kapia întregi și roșiile tăiate în 4. Le ținem pe foc până se înmoaie și prind culoarea de “copt”. Mie-mi place să le așez pe farfurie împreună cu un sos de iaurt, usturoi și lămâie.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
Cartofi copți în coajă
Cât timp pregătim cartofii, punem cuptorul la încins la 200 de grade. Alegem cam 700g de cartofi mai micuți, îi spălam bine până coaja este curată, iar într-un bol îi amestecăm cu ulei de măsline, sare, piper, boia dulce afumată și rozmarin.
Îi așezăm în tava tapetată cu hârtie de copt și îi punem în cuptor, acoperiți cu folie de aluminiu pentru 30 de minute. Ulterior, scoatem tava și putem adăuga cârnăciori/bacon/șuncă presată etc. și mai lăsăm tava în cuptor încă 30 de minute, fără folie de aluminiu, la 180 de grade.
Pentru servire, răsturnăm cartofii într-un bol mare și presărăm niște cașcaval și pătrunjel.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
„Lasagna” pentru leneși
Umplutura este reinterpretată și avem nevoie de 700g de carne tocată de porc (merge și pui) pe care o punem într-o tigaie și o zrobim cu furculița. Lăsăm 15 minute la foc mic, să se gătească în suc propriu, apoi adăugăm o ceapă mare tocată mărunt și un ardei roșu cubulețe. Peste alte 5 minute, turnăm 500g de roșii pasate sau până acoperim carnea. Lăsăm la fiert pentru 40 de minute sub capac și completăm cu apă dacă scade prea mult. La final, condimentăm cu sare, piper și boia.
Într-o tavă de yena, așezăm un strat de carne cu sos, smântână lichidă de gătit, un rând de foi de lasagna, apoi iar sos, smântână și mozzarela. Continuăm așa până terminăm compoziția, iar la final preărăm cașcaval din belșug și introducem tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru 40 de minute. Se taie în bucăți după ce se răcește puțin ca să nu se destrame.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală
Cheesecake fără coacere
Începem prin a pregăti baza: mărunțește 350 g de biscuiți digestivi și amestecă-i cu 120g de unt topit până obții o compoziție omogenă. Pune amestecul într-o formă cu inel detașabil, presează bine și lasă-l la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Pentru cremă, amestecă 500 g de cremă de brânză cu 150 g de zahăr pudră și o linguriță de esență de vanilie, până obții o compoziție fină.
Separat, bate 300ml de frișcă lichidă până devine fermă și încorporeaz-o delicat în crema de brânză. Dacă vrei o textură mai fermă, să fii sigur că această cremă rămâne perfectă și nu se destramă la tăiat, poți adăuga 10 g de gelatină dizolvată conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Toarnă crema peste baza de biscuiți, nivelează și lasă cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin 4 ore sau, ideal, peste noapte. Înainte de servire, decorează-l cu dulceață și/sau fructe proaspete.
Foto: Antonia Ivan, arhivă personală